Nyugalom növénye Valeriana

2023.06.13

A Macskagyökér !

A híres Bingeni Hildegard rendfőnöknő a macskagyökér azaz valeriana kivonatát  főleg nyugtatónak és altatónak alkalmazta. A középkorban a skótok nem tartották gyógyító hatásúnak azt a főzetet, amelyikben nem volt macskagyökérfű. A XVIII. századi európai gyógynövényszakértők a macskagyökeret emésztésserkentőként, valamint a hisztéria és a menstruációs tünetek kezelésére ajánlották.

A XIX. századi herbalisták szerint a valeriána kiváló nyugtató az epilepszia és az enyhe görcsök, valamint a hipochondria ellen is.

A nyugtató növény :

A macskagyökér (Valeriana officinalis L.) a macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozó, nyirkos, lápos réteken előforduló, de erdőkben, szakadékos, partos helyeken is megtermő évelő növény. Nyáron virágzik. A magas szárú, erős illatú növény levelei páratlanul összetettek, lándzsásak vagy elliptikusak, durván fogazottak. Virágzata a szár tetején szétterül, erősen elágazik, dús bogernyőjű. A növény nyugtató hatású vegyületcsoportot is tartalmaz, amely a gyökérben a legmagasabb koncentrációjú.  A gyökértörzs termeli a gyógyhatású valerin savat.

Álmatlanság ellen is nagyra becsült növény kivonata, különösen, ha ideges kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka.