Csodálatos citromfű !

2023.06.16

Az  citromfű latin neve melissa officinalis, de  citronellaként is utalnak rá. Nevét a citromos illatának köszönheti, amiért pedig a benne rejlő illóolaj a felelős. Az árvacsalánfélék családjába tartozik ez a Közel-Keletről származó, ázsiai eredetű, élénkzöld levelű évelő növény. Már az ókorban is előszeretettel használták, méghozzá gyógyászati célokból. Dél-Európában a görögök terjesztették el, és míg Nyugat-Európában csak ültetvényeken található meg, addig hazánkban meg is honosodott.

Gyógynövényként rengeteg jótékony hatása ismert, ami többek között vírusölő tulajdonságának is köszönhető. Alkalmazhatjuk többek között idegesség, fejfájás, álmatlanság, hányinger és gyomorhurut esetén.

A perzsa birodalom orvosa, Avicenna is írt róla a Canon Medicinae (A gyógyítás művészete) könyvében, főként stresszoldó hatása miatt: "örömmel tölti meg a szívet". A XVII. században is emiatt vált népszerűvé, szorongásra, álmatlanságra, depresszióra itták a citromfű teát. Egyes kolostorokban szintén nyugtatónak itták, hisztéria ellen alkalmazták, de fogfájás esetén is beszámoltak előnyös hatásáról.

Paracelsus, a svájci tudós pedig azt gondolta róla, hogy a citromfű azok közé a gyógynövények közé tartozik, melyeknek köszönhetően tovább élünk. És ez így is lehet, mivel hatóanyagai erős polifenolok, flavonoidok, terpének, illetve a rozmaringsav.

Illóolaja kellemes, ezért a kozmetikai ipar is felhasználja, és már a régmúltban is párologtatták.

Természetes nyugtató .

  • Aktív hatóanyagainak köszönhetően (citronellál, b-citrál, acetát, eugenol, ageraniol,triterpének) kiváló nyugtató és görcsoldó hatása van, mely értendő a fizikai és lelki, mentális problémákra. Kiváló szorongásra, depresszióra, álmatlanságra kitűnő, de nem álmosít, inkább "felvidít", kiegyensúlyoz.
  • Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy védi az idegrendszert, mérsékli a stresszt, az idegességből adódó szívpanaszokat, a gyomorgörcsöt.
  • Hatóanyagai közül a polifenolok (rozmaringsav, klorogénsav, ferulinsav, protokatechualdehid sav) felveszik a harcot a vírusokkal, éppen ezért ajánlják herpesz esetén is. Gombaellenes hatását (pl.candida) pedig lemonal tartalmának köszönheti.
  • A citromfű kiemelkedő félelem- és feszültségoldó hatásáról is elhíresült. Meggátolja, hogy az agykéregbe eljuthassanak a stresszhelyzetekben keletkező információk, azonban az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben nem okoz függőséget.
  • Nyugtatólag hat az idegrendszerre. Ellazítja a testet és a lelket, miközben békével és megelégedettséggel tölt el. A múltban a katonák a fáradtság elűzésére és a stressz leküzdésére használták előszeretettel  a citromfű gyógynövény kivonatát.