Fejfájás,idegesség, magnézium hiány ?

2023.06.16

Magnézium hiányában az elsődleges tünetek közé tartoznak az akaratlan izom rándulások (tic-ek), azaz izomgörcsök , a lábszárgörcs , a stressz és az idegesség, illetve a szívritmuszavarok és a szapora szívverés. Fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák és anyagcsere-zavarok léphetnek fel.

 A magnéziumhiány emeli a trigliceridszintet, és csökkenti a HDL-koleszterin szintjét, ezáltal romlik a vérkeringés, hosszú távon megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi katasztrófák kockázata. Hangulatváltozások, hányás és hányinger, remegés, étvágytalanság, zavartság alakulhat ki. Egy kísérlet alapján valószínű, hogy a menstruációs ciklus második két hetében a vér alacsony magnézium- és magas kálciumszintje okolható a PMS, azaz a premenstruációs szindróma kialakulásáért.

Ha túl kevés a magnézium a szervezetben, akkor gyakrabban jelentkezhetnekfejfájások és a migrénes rohamok ,valamint az álmatlanság is. Romlik a fizikai és a szellemi teljesítmény, gyengül a memória.

Védi az idegrendszert ért káros hatásokkal szemben. Csökkenti az adrenalin kalcium hatására történő felszabadulását és emeli a sejtek ingerküszöbét. Így az izmok is nehezebben ingerelhetők, csökken az izomgörcsök és a szívritmus-zavarok kialakulásának esélye.

Természetes nyugtatószer , mérsékli a depressziót, tompítja a stressz káros hatásait.

Tudta e ?

A Magnézium részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) metabolizmusában mely  a szervezet energiaellátásáért felelős. Több mint 300 enzim működését befolyásolja, így a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint az energiatermelő és felhasználó folyamatokban játszik szerepet.

 A felnőtt férfiaknak 350 mg, a nőknek 300 mg magnéziumbevitel ajánlott naponta. A hazai táplálkozási szokásaink általában magnéziumhiányosak, ezért pótlásról kell gondoskodni. Különösen akkor kell erre gondot fordítani, ha a szervezetünk magnéziumigénye valamilyen okból megnő, például rendszeres alkoholfogyasztás, krónikus betegség, felszívódási zavar, érelmeszesedés esetén vagy migrén, állandó fejfájáskor.