Jó egészséget - Valeriana

2023.08.02

A macskagyökér Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos területén őshonos. Az ókori görögök és rómaiak már ismerték és használták a növényt, és a középkori Európában széles körben elterjedt volt az alkalmazása.

 A növény neve a latin "valere" szóból ered, ami "jó egészséget jelent", ami a macskagyökér hagyományos felhasználása miatt érthető.

A macskagyökér gyökerét hagyományosan altatóként, nyugtatóként és idegrendszeri feszültségoldóként használják. A gyökérben található vegyületek – például a valepotriátok, a valepotrién-hidroperoxidok és a kumárinok – szabályozzák az idegrendszer működését, és csökkentik a stresszt és a szorongást.

Az 1800-as években a macskagyökér az egyik legnépszerűbb gyógynövény volt Európában és az Egyesült Államokban, és a mai napig széles körben alkalmazzák az alternatív gyógyászatban.

Növénytermesztése :


A macskagyökér rendszertani besorolása a következőképpen alakul: Az orsóvirágúak (Dipsacales) rendjébe, a macskagyökér-félék (Valerianaceae) családjába, a Valeriana nemzetségbe és a Valeriana officinalis fajba tartozik. A macskagyökér egy évelő növény, amely az északi féltekén őshonos. A növény többnyire az erdőkben, mezőkön és folyópartokon fordul elő, és 50-150 cm magasra nőhet. A növény szára szőrös, levelei szórt állásúak és hosszúkásak. A macskagyökér virágai aprók, fehérek vagy rózsaszínűek, és illatosak. A virágokat április és június között hozza a növény, és egy csomóban helyezkednek el a száron. A növény gyökere vastag és húsos, a legtöbb hatóanyag itt található meg.

A macskagyökér a számos jótékony hatása miatt széles körben alkalmazott gyógynövény. A növény hagyományosan altatóként, nyugtatóként és idegrendszeri feszültségoldóként használják, és biztonságosan alkalmazható. A macskagyökér tehát nem csak szép, de hasznos növény is.

A macskagyökér egy könnyen termeszthető növény, amelyet otthoni kertekben is lehet ültetni és szaporítani. Az ültetés során fontos a megfelelő hely kiválasztása és az ültetési időpont figyelembevétele. A magokat ősszel gyűjtik össze, és általában gyökérdarabokból is lehet szaporítani a növényt. A megfelelő gondozás és ápolás mellett a macskagyökér bőségesen virágzik, és örömet szerezhet a kertészeknek és a természet szerelmeseinek egyaránt.

A macskagyökérnek hosszú történelme van a nyugtató hatása miatt. A növényt általában szorongás, stressz, alvászavarok és ideges nyugtalanság kezelésére használják. A gyökerekben található aktív vegyületek, például a valerensav, a kumariak és a flavonoidok felelősek a növény nyugtató hatásáért.

A macskagyökér leveleit és gyökereit gyakran felhasználják teaként vagy tinktúraként, amelyeket általában a szájon át történő bevitelhez használnak. A növényből készült kivonatokat, kapszulákat és tablettákat is forgalmazzák, amelyek kényelmes és hatékony módját jelentik a növény használatának.

A macskagyökérnek az állattenyésztésben is van szerepe, ahol a növény hatóanyagai segítenek csökkenteni az állatok szorongását, ezáltal segítik az állatok egészségét.

Érdekesség :


Egy érdekes tény, hogy a macskagyökér neve valójában a macskákra utal. A növény illata erőteljesen vonzza a macskákat, és sok macska szereti rágni a növény gyökereit. Azonban az emberek számára a növény illata általában kellemetlen és gyakran hasonlít az izzó lámpa füstjéhez.

A macskagyökérnek volt egy fontos szerepe az ókori római kultúrában is. A rómaiak használták a növényt nyugtatóként és altatóként is. Az egyik római író, Plinius szerint a macskagyökér segíthet elűzni a sötétségben való félelmet és megnyugtatja az idegeket.

Dohányzás és a stressz !

A macskagyökérnek további érdekessége, hogy a növényt régen használták a dohányzásról való leszokás támogatására is. A valerensav segíthet enyhíteni a dohányzásból eredő stresszt és szorongást, amelyek gyakran megnehezítik a leszokást.