Sokoldalú Valeriána !

2023.07.10

A valeriána, vagy más néven macskagyökér  évszázadok óta fontos eleme a népi gyógyászatnak. Sok jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.

Ismerjük meg !

  • Pihentető, stresszoldó hatása ismert,mely segíti a könnyedebb elalvást és a hétköznapi ingerültségünk csökkentését is .
  • Menstruációs görcsoldó hatású. Egy tanulmány szerint a valeriána nemcsak a görcsök erősségét segít enyhíteni, hanem a gyakoriságukat is lecsökkenti. A szakemberek szerint ez görcsoldó hatásának köszönhető, mivel segít ellazítani az izmokat, így a méh izomzatát is.
  • Csökkenti a menopauza tüneteit. Klimax alatti hőhullámok miatt szenvedik meg nagyon ezt időszakot. Vannak, akiknél ezek akár már évekkel a menopauza előtt, a perimenopauza időszakában jelentkeznek. Tanulmányok szerint a valeriána erre a kellemetlenségekre is megoldást jelenthet.
  • Szorongás ellen ! Valerianat  a "természet váliumának" is szokták nevezni, mivel mellékhatások nélkül nyugtatja az idegeket. Emellett segít abban, hogy agyunk jobban reagáljon a stresszre, illetve segít egyensúlyban tartani a stressz hatására termelődő hormonok mennyiségét a szervezetben.
  • Hosszabb alvás ! Amennyiben éjszaka nem pihenjük ki magunkat, akkor másnap fáradtak, ingerlékenyek leszünk. A valeriána nemcsak abban segíthet, hogy gyorsabban aludjunk el, hanem abban is, hogy alvásunk hosszabb ideig tartson és pihentetőbb legyen.