Stresszmentes otthonunk lakberendezése

2023.07.13

Egy jól megtervezett otthon segíthet a stresszmentes, funkcionális, nyugodt élettér kialakításában !


 Hálószoba kialakítása

Az alvás fontossága

Tudjuk, hogy milyen fontos az alvás, mégis sokszor nem figyelünk rá kellőképpen. Néha napokig pár órákat alszunk, rendszertelenül megyünk el aludni, vagy felkelés után közvetlenül, még az ágyban elkezdjük olvasni, hogy mi történt a közösségi médián éjszaka, miközben mindenki más is aludt.

Milyen ismerős, ugye ?

 Kaptunk-e hivatalos emailt este 11 és hajnali 6 óra között. Amikor nagy valószínűséggel nem dolgozik senki sem. Ha meg igen, akkor nem valószínű, hogy sürgős email, amit a pizsamánkban az ágyból meg tudnánk válaszolni.

Sokszor nem elég csak tudni azt, hogy mit is kellene tennünk.

 Az alvás szabályai: 

  • ne telefonozzunk/tévézzünk/laptopozzunk elalvás előtt fél órával,
  •  ne vigyünk be elektronikai kütyüket az ágyba, 
  •  legyen egy kicsit hűvösebb a szobában, 
  •  menjünk aludni minden nap egy meghatározott időintervallumban, 
  •  aludjunk este 10 és hajnali 2 között.

Aktív alvási szakasz a szakemberek szerint éjjel  10 h. és hajnali 3 h. között van, vagyis az intenzív, szükséges alvás, amivel a következő napunk hatékonyabb lesz.


Ágyunk helyzete és a  színek világa !

Szép világos vagy relaxáló falszínű hálószobában sokkal jobban tudunk aludni, mint a rikítós mintájú és színes színekkel teli körülvett falakkal.

TIPP :

Nyugtató falszínek :

  • fehér
  • vajszínű
  • homokszín és árnyalatai
  • halványkék
  • halványbarna

Hálószobának jobb ha nem déli fekvésűt használunk ,valamint az  ágyunk legyen a szobának egy nyugodtabb csendesebb helyén,ahol tényleg alvásra , relaxálásra tudjuk használni !

Természetes fény,ablak legyen, homogén tesztúrákkal ,kiegészítőkkel és harmonizáló zöld növényekkel alakítsuk ki. Jobb ha minimalista hálószobát rendezünk be, mint sok sok tárggyal,felesleges bútorokkal vesszük magunkat körül.

A mondás szerint : rend a lelke mindennek ! 

Ez a fő szabálya a hálószobánknak, hiszen egy rendezett szobában tudunk csak igazán jót aludni pihenni !

KUCKÓ kialakítása

Az otthonunkban szükségünk van egy helyre, ahol feltöltődhetünk. 

Nem mindig van lehetőségünk, hogy magunknak érezzünk egy kis kuckót, ami csak a mienk, ahova el tudunk vonulni, és ami igazán boldogságot okoz nekünk. Nem szükséges, hogy egy egész szoba legyen, elegendő egy kis zug, a kanapé egy bizonyos pontja, vagy bármilyen hely, ahol nem zavar minket senki, és elvonulhatunk, ha extra energiára van szükségünk.

Ide rakjunk olyan tárgyakat, amik láttán boldogok vagyunk, egy puhább takaró a kanapén, vagy akár a megfelelő díszpárna az erkélyen, ami melegíti a derekunkat a reggeli kávézás közben és meghittséget sugároz felénk!