Változókori Stressz kezelés !

2023.07.26

Változókor avagy a  premenopauza - az utolsó menstruációt megelőző néhány év - idején a petefészkek hormontermelésének csökkenése következményeként legelőször a menstruációs ciklus változásait szokták tapasztalni a nők. 

Naponta előforduló a testet és lelket egyaránt megviselő klimaxos tünetek is, amelyek sajnos csupán kevesek számára maradnak teljesen ismeretlenek. 

A nők mintegy háromnegyede bizony nagyon is jól tudja, hogy milyen a hőhullám, az éjszakai izzadás, az alvászavar és a váratlanul rátörő hangulatváltozás.

Alvászavarok

A felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban, melynek kiváltó okai sokrétűek lehetnek. Egyes nőknél a rossz minőségű alvásért a változókorral járó élettani folyamatok a felelősek.

A változókor  jellegzetes tünete az alvászavar. 

A korábban jó alvók is tapasztalhatnak álmatlanságot, gyakori éjszakai felriadást a hormonszintekben bekövetkezett változás következményeként.

 A nem pihentető alvás nappal fáradtságot, gyengült koncentrációt okoz, és a közérzetnek, a lelkiállapotnak sem tesz jót. Hangulatingadozást, feledékenységet és más pszichés tüneteket  ingerlékenységet, szorongást, lehangoltságot - szintén sok nő tapasztal magán a menopauza környékén, továbbá fokozódhat a hajlam a depresszióra. Gyakori panasz lehet az ízületi fájdalom. A leggyakrabban érintett terület a hát, az ujjak, a térd és a boka. Bár inkább csak az ötvenes éveik vége felé, a hormonhiány következtében egy szintén kellemetlen tünettel, a hüvelyszárazsággal és minden hátrányával ugyancsak szembesülhetnek a nők.

A  kellemetlen, változókori tünetek a hormonális változásokra adott természetes testi reakciónak tekinthetőek, és az esetek egy részében szelíd módszerekkel, növényi eredetű hatóanyagok segítségével is enyhíthetjük.

Citromfű

A citromfű, amelynek őshazája Elő-Ázsia, ahonnan szerzetesek hozták el európai kolostoraikba. Többek között alvászavarok esetén lehet a segítségünkre, de a népi gyógyászat rossz közérzetre, gyomor-, epe- vagy májbántalmakra is használja. A legtöbben mégis stressz és/vagy álmatlanság ellen is kiváló hatású.

Macskagyökér

A tudományos nevén Valeriana officinalis néven számon tartott gyógynövény nyugtató-altató hatású. Csökkenti az ingerlékenységet , és megkönnyíti az elalvást. Krónikus panaszok esetén is javasolható, de hatása már egyszeri alkalmazáskor érezhető. A növény gyökere valepotriátokat és ezek metabolitjait (pl: izovaleriánsav), ligánokat, flavonoidokat, és illóolajat tartalmaz. Valamint nagy mennyiségű gamma-amino-vajsavat (GABA) és glutamint is.

Hatóanyagai növelik a GABA koncentrációját a vérben, ezzel gátolva a neurális szinapszisokat, kiváltva a görcsoldó, szorongásoldó és altató hatást.

 A szintetikus altatókkal szemben előnye, hogy nem okoz másnap ólmos fáradtságot, és hozzászokás sem ismert.